2.Bilgisayar Destekli Tasarım ve Akıllı Ürünler

    Bu ünitede üç boyutlu tasarım bilgisi ve akıllı ürünleri öğrenme amaçlanmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım kısaca, bilişim araçları ve yazılımlar ile ürün tasarlamaktır. 3 boyut en, boy ve derinliği ifade eder. Yani eni, boyu ve derinliği olan modellemelerdir. Üç boyutlu çizim; el ile ya da bilgisayar desteği ile, bunun için özel olarak yazılmış programlar kullanılarak eni, boyu ve derinliği olan cisimlerin modellenmesine denir. Autocad, 3Ds Max, Sketchup, Blender, Maya, Solidworks, Catia, Tinkercad gibi yazılım ve web araçlarıyla çizim işlemleri gerçekleştirilebilir. (Tinkercad çalışmasını yapmadan önce her öğrencinin kendi isimlerini kareli defterlerinin yardımıyla defterlerine açısı aynı olacak şekilde çizmeleri istenir.)

 

(Öğrenciler isimlerini farklı açılarla veya farklı şekillerle ifade etmeleri için çalışmalarını tamamladıktan sonra tinkercad ile 3d yazıcı sunumu öğrencilere gösterilir, daha sonra www.tinkercad.com web sayfasından öğrencilere tinkercad kullanımı anlatılarak çeşitli nesne oluşturma işlemleri gösterilip evlerinde imkanı olan öğrencilerin çalışma yapmaları istenir. Çalışma yapan öğrenciler için oluşturulan sınıf koduna yapılan çalışmaların gönderilmesi istenir. Öğrenciler çalışmalarını geliştirdikten sonra bir nesne, çalışma alanı ya da istedikleri herhangi bir şeyi oluşturmaları istenir. Bilgisayar imkanı olmayan öğrenciler için çalışmalarını kareli defterlerine 3 boyut modelleme yöntemiyle yapmaları istenir.)

3 Boyutlu Yazıcı ve Tinkercad Kullanımı

docs.google.com/presentation/d/11kcJ7TnEQvJC1qOCBR5DCHp6RVGmqVdK/edit?usp=sharing&ouid=104313718541025480911&rtpof=true&sd=true

 

 

Sensörler ve Akıllı Ürünler: İnsan vücudu duyu organları sayesinde çevresindeki değişimleri algılayıp hayatta kalabilmek ve yaşamını devam ettirebilmek için davranış gösterebilirler. Araçlar üzerinde fiziksel değişimi algılayıp elektronik sinyallere çevirerek karar mekanizmasına ileten parçalar ise sensör algılayıcılardır. Mesafe, ışık, ısı, eğim, darbe, ses, hareket, nem, basınç, gaz, radyasyon gibi fiziksel değişimleri ilgili sensörlerle algılayıp bu değişime göre kendilerine verilen görevi yerine getiren otomatik ürünlere akıllı ürün denmektedir. Akıllı ürünlerde kendisine kodlanan komutları yorumlayan ve yürüten birim olan işlemci bulunur. Programlama dilleriyle işlemci ve donanım parçalarını kontrol eden kodlama işlemini iletken kablolar, enerji kaynağı, anahtar ve devre elemanlarından oluşan elektrik devresini elektronik kartı ile gerçekleştirir. Akıllı ürünler hayatımızı kolaylaştırırlar, sensörlerin küçülmesiyle birlikte her boyutta üretilebilirler. İnternet bağlantısı sayesinde uzaktan kontrol edilebilirler. (Sensörlerin çalışma prensibi ile ilgili bilgiler örneklerle verilebilir. Günlük yaşantımızda karşılaştığımız sensör çeşitleri öğrencilere sorularak sensör hakkında fikir paylaşımı yapılır. Otomobillerde bulunan sensörler(park, emniyet kemeri, yol takip, hız kontrolü, yağmur, far, mesafe, lastik basınç), apartman aydınlatması, mağaza avm kapıları, lavabolardaki el kurutma cihazları, gaz kaçağı, nem ölçer vb.) (Akıllı ürün örnek videoları gösterilir.)

Sensör teknolojisi hakkında bilgi verildikten sonra akıllı ürün videoları izletilerek konu pekiştirilir.